keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Ehkäiseekö monimuotoisuus allergioita?

Ihmisen immuunijärjestelmä on oikein toimiessaan kertakaikkisen nerokas. Se erottaa taudinaiheuttajat vaarattomista hiukkasista hyökäten raivokkaasti vaarallisten pöpöjen kimppuun. Ylihygieenisessä ympäristössä puolustussoluillamme ei ole tarpeeksi tekemistä. Pitkästyttyään peukaloiden pyörittelyyn ne voivat alkaa reagoida liioitellusti esimerkiksi sinänsä vaarattomaan siitepölyyn tai eläinten hilseeseen - ja näin puhkeaa allergia.

Tämänhän moni meistä jo tietääkin. Yliyhygieenisyyden vastalääkekin on edesmenneen Arvo Ylpön sanoin olemassa: antakaa pikkulasten leikkiä vanhoilla kengillä! Jonkinasteinen huolettomuus viikkosiivouksessa ja kohtuullinen mullan syömisen salliminen voivat antaa lapsen puolustusjärjestelmälle tarpeellista harjoitusta.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Myös monimuotoinen ja rikaslajinen elinympäristö voi ennaltaehkäistä allergioiden puhkeamista. Ekologi Ilkka Hanskin ja allergialääkäri Tari Haahtelan tutkimuksessa havaittiin, että urbaanissa ympäristössä kasvaneet nuoret olivat huomattavasti useammin allergisia kuin metsän lähellä varttuneet ikätoverinsa. Hämmästyttävintä tutkimuksessa oli se, että merkittävimpiä allergiaa selittäviä muuttujia oli luonnonvaraisten kasvilajien lukumäärä pihalla! Mitä monimuotoisempi ja luonnonmukaisempi piha, sitä pienempi on allergiariski. Tutkimuksesta uutisoi 8.5. Helsingin Sanomat Tiede-sivuillaan.

Vielä ei tiedetä, miten kasvilajiston rikkaus vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen. Hanski arvailee, että syynä voivat olla pienet määrät monenlaista siitepölyä, jotka ihmisen immuunipuolustus oppii tunnistamaan vaarattomiksi, tai kasvien pinnalla elävä bakteeristo. Itseäni kiinnostaisi, mikä rooli on elinympäristön muulla lajistolla. Miten vaikuttaa elimistöön esimerkiksi sieni-itiöiden hengittäminen? Jos lapsi kasvaa vanhan metsän liepeillä ja joutuu kosketuksiin lukuisten sienilajien itiöpölyn kanssa, ehkäiseekö se allergiaa? Entä lähiympäristön eläinlajisto? Voiko sen vaikutusta erottaa lemmikkieläinten vaikutuksesta?

Jatkotutkimukselle on ilmeisesti tarvetta, sillä allergiat ovat Suomessa yleistymässä. Vaikka kyse ei (yleensä) ole tappavasta sairaudesta, se voi vaikeuttaa monien elämää varsin paljon. Monimuotoisuutta suojelemalla voisimme siis myös suojella terveyttämme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti