maanantai 11. helmikuuta 2013

Luontokirjojen lumoissa

Monessa Suomen kirjastossa vietetään 11.-17.2. valtakunnallista luonto- ja ympäristöviikkoa. Kirjojen suurkuluttajana intouduin kirjoittamaan Kuopion verkkokirjastoon pienen johdattelun luontokirjallisuuden pariin. Aiheeseen littyvää kirjallisuutta on kirjastoissa hyllymetreittäin, ja näkökulmia on yhtä monta kuin kirjoittajaakin. 

Luonto- ja ympäristöviikon teemana on tänä vuonna suomalainen luonto sen kaikessa rikkaudessaan ja ainutlaatuisuudessaan. Tuhannet järvet, vehreät metsät ja suot, Itämeren saaristo ja Lapin tunturit tarjoavat mahdollisuuden mitä erilaisimpiin luontoharrastuksiin. Joku nauttii kävelyretkistä lähimetsissä, toinen suuntaa erämaavaelluksille ja kolmas keskittyy vaikkapa lintujen tarkkailuun.

Perusteellisen nojatuolimatkan Suomen luontoon tarjoaa järkälemäinen, upeasti kuvitettu sarja Luonnonharrastajan Suomi. Vielä esteettisempi näkökulma löytyy vuosittain julkaistavista Vuoden Luontokuvat –valokuvakirjoista. Metsä on inspiroinut myös monia kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiäkin.

Useimmille ei pelkkä sisällä istuminen riitä – ulos luontoon on pakko päästä! Talvella yksi jännittävä luontoharrastusmuoto on eläinten lumijälkien seuraaminen. Lisää vinkkejä lähiluontoretkeilyyn voi vilkaista vaikkapa Lenkkipolun luontokirjasta tai kaikkitietävästä Sudenpentujen käsikirjasta. Kotimaakunnan parhaat retkikohteet löytyvät Savon patikointioppaasta, ja jos mieli palaa pitemmille vaelluksille, ei auta kuin pakata rinkka ja suunnata erämaahan.

Vaikka pohjoisten seutujen luontoa kuvataan karuksi, riittää meilläkin ihmeteltävää moneksi ihmisiäksi. Tutkimukset voi hyvin aloittaa oman kotipihan kasveista, linnuista tai vaikkapa kivistä. Mitä enemmän luonnosta tietää ja ymmärtää, sitä enemmän sitä osaa arvostaa. Meidänkään upea luontomme ei ole itsestäänselvyys. Luontotyypeistämme jopa puolet ja arvioiduista kasvi- ja eläinlajeista kymmenesosa on luokiteltu uhanalaisiksi. Yksi aikamme suurimmista haasteista onkin rikkaan luontomme säilyttäminen tuleville sukupolville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti