perjantai 4. heinäkuuta 2014

Toisenlainen kieppi

Perusnäyttely ei kestä ikuisesti, vaikka sitä pysyväksi usein kutsutaankin. Meidänkin perusnäyttelyssämme on tämän tästä tehty uudistuksia - viimeisimpinä uuden ahman ja kaulushaikaran kotiuttaminen - ja tänä kesänä oli jälleen yhden pienen uudistuksen paikka. Talvisalissa on Kieppikaapiksi kutsuttu osio, joka kertoo lumen merkityksestä metsälintujen ja pikkujyrsijöiden suojana, ja se on jo jonkin aikaa kaivannut pientä tuunausta.

Vanha Kieppikaappi. Teerenkiepistä sojottava pieni lämpömittari on aikojen saatossa hajonnut,
ja ulkoasu kaipasi muutenkin päivittämistä.
Tuumimme, että osion asiasisältö eli lumen merkitys eläinten talvehtimiselle ei varsinaisesti kaipaa muutoksia, mutta ulkoasussa on toivomisen varaa. Uutta rakennetta suunniteltaessa oli muistettava että museomestarin pitää päästä helposti käsiksi seinäkkeen takana sijaitseviin sähkörasioihin. Siispä päädyimme tekemään lumimaiseman muutamasta helposti liikuteltavasta styroxlevystä ja koristelemaan maiseman tekolumella ja karikkeella.
Uusi rakenne odottaa paikalleen asettamista.
Museossa maanantait ovat tärkeitä päiviä vähänkin suuremmille huoltotöille, kun rakennus on yleisöltä suljettu. Niinpä kesäkuun viimeisenä maanantaina pakattiin autoon valmiiksi leikatut styroxit, puteli suihkutettavaa liimaa, uudet valaisimet, säkillinen tekolunta ja pussillinen kariketta. Korvatulppia unohtamatta - en edelleenkään kykene kuuntelemaan styroxin leikkaamisesta tulevaa ääntä.

Joten sitten vain suojalasi auki, vanhat rakenteet ulos ja uuden rakentamiseen. Kieppikaapissa ähkiessään museomestarimme Petteri tokaisi, jotta mestarinhommiin kannattaisi oikeastaan palkata sekä alle metrin mittainen kääpiö että yli kaksimetrinen hongankolistaja. Ylimääräisistä nivelistä raajojen keskivaiheilla olisi myös etua, sillä välillä rakenteiden välillä kiemurtelu edellyttää aikamoista akrobatiaa!

Kieppikaapissa väliaikaisesti museomestari.

Valaistus uusittiin kokonaan kirkkaanvalkoisiin led-nauhoihin.
Tekolunta ripoltetiin runsaalla kädellä koko komeuden katteeksi.
Lumikko asetettiin sukeltamaan myyränkoloon...
... ja teerikana kieppiinsä...

... ja tässä lopputulos. Näyttää aika erilaiselta, vaikka muutokset olivat loppujen lopuksi pieniä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti